Webbplatsen börjar ta form

Så himla roligt! Webbplatsen börjar ta form, och jag arbetar nu med att fylla den med riktigt innehåll parallellt med att jag går igenom tester, gör buggfixar och finslipar in i det sista. Om lite drygt en vecka är projektet (och skolan för det här läsåret) slut, vilket innebär att det snart är dags att betrakta webbplatsen som klar (om man nu kan påstå att en webbplats någonsin blir klar?).

Det här är första gången jag skapar ett eget tema till WordPress. Tidigare när jag arbetat med WP har jag använt mig av redan befintliga teman – jag har alltså aldrig tidigare skrivit någon egentlig kod till de webbplatser jag skapat med WP. Att arbeta fram ett eget tema har varit betydligt enklare än vad jag trodde innan jag började. Det finns så otroligt mycket material att tillgå, och det jag haft mest nytta av är kursen WordPress Theme Development från Treehouse. För den som funderar på att ta fram ett eget WP-tema rekommenderar jag verkligen den kursen.

Temat jag tagit fram är responsivt och gridsystemet baserar sig på css-ramverket ZURB Foundation. Det var även första gången jag arbetade med ett ramverk på det här sättet, och jag måste säga att jag verkligen gillar Foundation. Det är relativt enkelt och lätt att lära sig, samtidigt som man som användare har möjlighet att anpassa den kod ramverket ger redan innan man laddar ner den. Min uppfattning av ramverk har varit att man får så mycket extra kod som kanske aldrig blir använd, men i och med att det är möjligt att anpassa vilken kod man vill ha är det relativt enkelt att begränsa den till att inte innehålla alltför mycket extra.

Webbplatsen innehåller också en portfolio. Portfolion är ett plugin som jag tagit fram inom ramen för samma kurs som resten av webbplatsen. Kortfattat består portfolion av bilder från ett Instagramkonto, med möjligheten att filtrera ut enbart de bilder som är taggade med en hashtag man som användare själv väljer. Men mer om pluginet i ett senare inlägg.